Västernorrland

De glömda barnen

Barn till missbrukare och psykiskt sjuka glöms ofta bort och därför har BRIS valt att lyfta gruppen, som de kallar ”de glömda barnen”, i sin årsrapport som presenterades under fredagen.

Många barn och ungdomar kämpar dagligen i det tysta för att kompensera sina föräldrars brister, säger Mona Westman, regionchef på BRIS Nord i Umeå.

Barn till missbrukare eller psykiskt sjuka brukar kallas för de glömda barnen och är en grupp som ingår i BRIS huvudteman för 2009. Barnen känner sig ofta ensamma men medverkar samtidigt till att bevara hemligheten om hur det egentligen är i hemmet, säger Mona Westman.

I sin rapport föreslår BRIS att varje kommun i landet borde ha en checklista så barnen får hjälp snabbt. Och just i Västernorrland använder kommunerna en ny metod för att föra upp barnens behov berättar Lena Österlund, socialnämndens ordförande i Sundsvall

Men trots att man redan använder en tydlig metod så finns det en hel del att förbättra på området, menar Lena Österlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista