SUNDSVALL/TIMRÅ

Kräver kärnvapenfri värld av regeringen

Just nu pågår en namninsamling i Sundsvall och Timrå för att regeringen ska ta tydlig ställning för en kärnvapenfri värld under FN:s konferens för icke-spridningsavtalet år 2010. Föreningen ”Kvinnor för fred” står bakom kampanjen och igår hade de bjudit in nedrustningsexperten Jan Pravitz för att föreläsa på Timrå Gymnasium.

Jan Pravitz minns när han som liten hörde på radion att Hiroshima och Nagasaki bombats av USA. 20 år senare blev han Sveriges regerings expert på nedrustningsfrågor. Tillsammans med Alva Myrdal arbetade han mot stormakternas upprustning.

– Sverige har varit världsledande inom nedrustningsfrågor men i dag går Sveriges nedrustningspolitik via EU så även om det är många svenskar som ligger bakom många förslag i dag också så är det hela EU som står för dem, berättar Jan Pravitz.

Ungdomarna som lyssnar till honom har inte upplevt hotet av kärnvapenkrig som deras föräldrar kanske gjorde under kalla krigets kapprustning mellan Sovjet och USA.

– Jag tycker det är oroande att ett land som Iran säger sig ha kärnvapen men för egen del är jag inte orolig, säger Linnea Brodén som läser Samhällsprogrammet på Timrå gymnasium.

Hur världen ska befrias från kärnvapen handlar om två saker säger Jan Pravitz.

– De etablerade kärnvapenmakterna måste nedrusta mer och inga nya länder får skaffa sig kärnvapen, som Pakistan, Indien, Nordkorea och Israel har gjort.

– Alla vet att det inte går att använda kärnvapen idag men många vill ändå ha dem för att inge respekt, tror Jan Pravitz. Faran är att så länge det finns kärnvapen så finns risken att de kommer i händerna på terrorister, fortsätter han.

Gunilla Lindros
gunilla.lindros@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista