Trots miljonvinster ska kommunerna spara. Foto Bertil Ericson/Scanpix
Västernorrland

Miljonvinster för kommunerna

Trots att sex av sju kommuner i Västernorrland gör överskott i boksluten för 2008 så ska det sparas och sägas upp anställda i flera av kommunerna.

Sex av sju kommuner ser ut att få överskott i sina bokslut för 2008.

Trots att de flesta kommuner inte är helt klara med boksluten så vet man ungefär var siffrona för 2008 kommer att hamna.

Och trots att man gör vinster så ska det sparas kommande år i flera av kommunerna.

Härnösand
Härnösands kommun som aviserat att minst 100 anställda måste gå och 60 miljoner sparas för de kommande åren, gjorde en vinst 2008 på ungefär 4 miljoner kronor. Bokslutet har inte presenterats än.

Sundsvall
Sundsvalls kommun som säger upp anställda inom socialtjänsten och ska spara 30 miljoner bara på äldreomsorgen presenterade samtidigt en vinst för 2008 på 33, 3 miljoner kronor. Det är 24 miljoner sämre än budgeterat.

Örnsköldsvik
Örnsköldsvik gör ett plusresultat för femte året i rad. Hela 50 miljoner i överskott för 2008. Det är 26 miljoner bättre än budgeterat.

Sollefteå
Sollefteå 16 miljoner i överskott.
-Det ser bra ut, säger chefsekonom Ulla Fors-Nilsson 

Ånge
2008 i Ånge kommer att sluta på mellan nio och tio miljoner i vinst, säger koncernekonom Frank Sällström.

Kramfors
Kramfors kommun presenterar  3,3 miljoner plus.

- Fast räknar man bort reavinsten för försäljningar på Hornöberget så slutar Kramfors faktiskt på bara just över noll, säger ekonomichef Stefan Billström.

Timrå
Timrå kommun är den enda kommun i Västernorrland som räknar med ett underskott för året som gått. -16,7 miljoner enligt det preliminära bokslutet. Det är främst inom socialnämnden som det har blivit dyrare än budgeterat.

100 miljoner i kommunernas kassakistor
Räknar man ihop alla resultat så gav fjolåret en vinst på cirka 100 miljoner för kommunerna i västernorrland.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista