Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX
Kramfors

Storslagna planer i Nordingrå

Nu ska det bli både operahus och konstgalleri i Nordingrå. I alla fall om den nybildade konst och kulturföreningen får bestämma.

Trots att man bara funnits i ett halvår har Höga kustens konst och kulturförening redan ett femtiotal medlemmar.

Något som föreningen tar som intäkt för att det finns ett uppdämt behov av kultur på glesbygden. Och man har redan högtflygande planer.

– Det finns ett område här i Höga Kusten som är väldigt spännande och där vi tänker oss att man kan ha ett kulturcenter med en operascen, en lokal för film och ett galleri, säger Lars Sundholm, ordförande i föreningen.

Men för detta krävs det pengar, och frågan är vem som ska betala. Det är ingen hemlighet att landets kommuner många gånger har nog med att bara finansiera det man är skyldiga till, som exempelvis äldre- och barnomsorg.

– Vi glömmer ofta bort att Sverige faktiskt är medlem i EU. Vi tar hem ungefär 40 procent av de pengar vi satsar i EU, medan till exempelvis Finland tar hem 110 procent. Så det finns pengar att hämta i Europa, säger Lars Sundholm.

Marcus O Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista