Med röstsiffrorna 26 mot 23 röstades beslutet igenom. Foto Ulla Öhman
Härnösand

50 miljoner för att spara 60 miljoner

Ett extrainsatt kommunfullmäktige i Härnösand beslutade på måndagskvällen att satsa 50 miljoner kronor på åtgärder för att minska kommunens driftskostnader med 60 miljoner per år.

Men oppositionen var mycket kritisk till att den borgerliga majoriteten inte kunde berätta HUR man ska spara och inom vilka verksamheter.

Varför ingen dialog?
-Vi vill veta hur ni ska använda pengarna. Och vi tycker att ni borde ha diskuterat frågan med oss efter att den återremiterades vid förra fullmäktiget, sa Rune Danielsson, socialdemokrat, från talarstolen.

-Vi har lämnat tolv förslag på sparåtgärder men ni verkar inte ens ha läst dem, sä han vidare.

Borde ha bojkottat mötet
Miljöpartisten Eva Goes sa att hon kände sig som en gisslan som tvångskommenderats till ett extra fullmäktigemöte.

-Vi borde ha bojkottat det här mötet, tyckte hon. Demokratin är i fara när man behandlar en viktig fråga så här.

Behövs ett hemvärn för kommunalanställda
Lars-Gunnar Hultin, vänsterpartist, efterlyste ett ”hemvärn”, dvs att kommunen nu i lågkonjuktur skulle värna sina anställda och inte säga upp personal.

Det var flest oppositionspolitiker som var uppe och talade. Och alla tyckte det var fel att ha ett extrafullmäktige för att besluta om 50 miljoner utan att få veta exakt vad pengarna ska användas till.

Vänta med armarna i kors?
Men moderaten Lennart Bolander gick upp i talarstolen och ifrågasatte om det var bättre att bara vänta med armarna i kors som han tyckte att oppositionen ville göra.

-Vi måste spara och minska vår kostym men vi kan inte idag ha konkreta förslag på hur man ska spara. De förslagen ska ju nuj arbetas fram av tjänstemän och chefer som kan verksamheterna bättre än vi politiker, sa Lennart Bolander.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista