Västernorrland

Brandskyddet i länet riskerar att bli sämre på grund av a-kassereglerna

Arbetslösa deltidsbrandmän kan tvingas att sluta på räddningstjänsterna eftersom uppdraget inte kan förenas med a-kasseersättningen.

– Tycker det är småaktigt, de förlorar ju nu pengar varje månad med att vara med i brandkåren om de blir arbetslösa, säger Lars Jonasson, ordförande för Brandmännens Riksförbund i Höga kusten/Ådalen.

Det finns omkring 385 deltidsbrandmän i Västernorrland. De rycker ofta ut i glesbygden, när den ordinarie räddningstjänstpersonalen i kommunerna har längre att åka och tar längre tid på sig. 

När en deltidsbrandman, som alltså försörjer sig på ett annat jobb, blir av med arbetet får han 75 dagar a-kassa som deltidsarbetslös. Men vid varje utryckning dras ersättningen från a-kassan bort den dagen. Det innebär att deltidsbrandmannen förlorar pengar.

Efter att de 75 dagarna är slut måste deltidsbrandmannen välja - ordinarie a-kassa eller deltidsjobbet. Då tvingas många att hoppa av sitt deltidsbrandjobb eftersom ersättningen därifrån är mycket lägre än a-kassan.

– Det blir nu allt svårare att behålla de deltidsbrandmän som finns ute i länet. Brandskyddet riskerar dessutom att bli sämre om vi blir av med personal, säger Lars Jonasson, ordförande för Brandmännens Riksförbund i Höga kusten/Ådalen.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista