Personer som ser för alldeles för dåligt för att köra bil ändå kan få körkort. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Sundsvall

Körskolorna missar synfel

Körskolornas synundersökningar missar allvarliga synfel. Personer som ser för alldeles för dåligt för att köra bil ändå kan få körkort. Det bekräftar Transportstyrelsen den myndighet som är ansvarig körkortsutbildningen.

Hannes Lundgren i Sundsvall fick körkort trots att han hade stora synbortfall.

När Hannes Lundgren tog körkort för personbil under 2003 klarade han det syntest som körskolan utförde.

Två år senare när han är på väg att ta lastbilskort får Hannes Lundgren en obehaglig överraskning, när hans syn undersöks av en ögonläkare på Sundsvalls sjukhus.

– Då frågade hon om jag hade B-körkort, för det borde du inte ha med det här synfältet sa hon rent ut. En utredning startar och två och ett halvt år senare kommer ett brev från länsstyrelsen där de står att jag skall skicka in mitt körkort.

Hannes Lundgren fick sitt körkort återkallat eftersom han har fläckvis bortfall i synfältet.

Förklaringen till att körskolans syntest inte upptäckte synfelet handlar om det undersökningsapparat som används av körskolorna. Den klarar inte av att undersöka hela synfältet och kan därför missa bortfall i synfältet.

– Den är bra på att undersöka synskärpan och synfältet i sidled, men kan inte mäta synen uppåt och det är ett problem enligt Lars Englund chefsläkare på Transportstyrelsen.

Men lösningen är inte att alla körskoleelever skall läkarundersökas enligt Lars Englund. Transportstyrelsen vill istället öka utbildningen för personalen på landets körskolor, så att de blir bättre på att upptäcka det som apparaten missar. Och på längre sikt är det nog möjligt att körskolorna får en bättre utrustning för att undersöka synen hos eleverna.

Gunilla Lindros
gunilla.lindros@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista