Många förvarar inte sina vapen rätt

I veckan stals sex vapen vid ett villainbrott i Matfors. På något sätt lyckades tjuvarna komma åt vapnen. Den senaste tiden har polisen beslagtagit ett antal vapen som inte förvarats enligt den nya förvaringslagen som infördes första juli förra året.
- Och för närvarande har jag fem ärenden som pågår i länet där jag håller på att återkalla vapentillstånden för att man inte förvarat vapnen på rätt sätt, säger Per Olof Ahlström, polisintendent i Sundsvall. Den nya lagen går bland annat ut på att man måste ha ett säkerhetsskåp till sina vapen och att nyckeln till skåpet måste placeras på ett annat ställe än skåpet. När lagen började gälla den första juli förra året blev läget bland vapenägarna smått kaotiskt och skåpen såldes helt slut. Nu finns dock skåp att köpa och för att få tillstånd att ha vapen måste man visa upp kvittot på skåpet för polisen. På det hela taget verkar lagen ha lett till att färre vapen stjäls i Västernorrland. År 2002 genomfördes 18 vapenstölder men i hittills i år har det bara varit fem vapenstölder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".