Örnsköldsvik

Bussplats kan bli Teaterplats

Den nuvarande busstationstomten är idag det hetaste alternativet till ett nytt teater/kulturhus i Örnsköldsvik.
Det framgår efter samtal med den konsult och den styrgrupp som håller på att ta fram den utredning som ska vara klar i maj:

– Vi har väl en tre-fyra olika förslag men tomten där idag busstationen finns är bäst, tycker Göran Sydhage, en av två politiker i styrgruppen. Här finns dom utrymmen, bl.a. parkeringsplatser, som behövs.

Därmed kan det konstateras att den första planen på att bygga teaterhuset intill kajen, nära det resecentrum som nu håller på att byggas, inte blir av. Det blev helt enkelt för trångt.

Idag är det egentligen ingen i den här gruppen som vill uttala sig om kostnaderna för detta teaterhus.

--Jag vill inte föregripa utredningen, säger Kurt Forsgren, inlejd konsult.

--Någonstans mellan 100 och 200 miljoner, tror Göran Sydhage försiktigt. Men vi ska titta närmare på dettta vid vårt nästa möte.

Vilka som ska betala det här bygget? Göran Sydhage tror att den kommunala insatsen blir relativt liten och att det istället blir EU-pengar, olika stiftelser och näringslivet som kommer med pengarna.

--Kommunen kommer väl att stå för den infrastruktur som behövs, ungefär som vid arenabygget, säger Sydhage.

Den lågkonjunktur och den finansiella kris vi finns i, kommer den att födröja teaterbygget?

– I vart fall inte påskynda ärendet, avslutar Göran Sydhage som säger att i bästa fall kan Örnsköldsviksborna ha ett nytt kulturhus vid årsskiftet 2011-2012.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".