14-åring provar spelet Guitar hero. Foto: Jurek Holzer / SCANPIX
SUNDSVALL

Guitar Hero lockar unga till musikskolan

Intresset för att börja spela gitarr har ökat lavinartat i och med succén med tv-spelet Guitar Hero. På kulturskolan i Sundsvall står nästan 350 ungdomar i gitarrkön och musikaffärerna upplever en kraftigt ökad försäljning av gitarrer.

Fastän Guitar Hero bara är en leksak har det ändå lärt gitarreleverna Oskar Forsberg och Niklas Linnes i Sundsvall en hel del.

– Jag kunde inte så mycket om taktkänsla innan jag började spela Guitar hero, säger Niklas Linnes.

Spelet var ett av de mest sålda tv-spelen i Sverige 2008. I hela världen har spel sålts för omkring 10 miljarder kronor. Men spelet har också inneburit ett ökat intresse för originalet, den riktiga gitarren.

På kulturskolan i Sundsvall står nästan 350 elever i kö för att börja spela gitarr och för många som kommit in har många influerats av Guitar Hero. Dessutom har låtarna i tevespelet också inspirerat många som går gitarrutbildningen.

Men att vara duktig på Guitar hero är ingen fördel om man ska börja spela gitarr.

– Vissa elever har frågat just det, men de kommer att få sina förhoppningar grusade rätt fort, säger Josef Eriksson, gitarrlärare på kulturskolan i Sundsvall.

Vad kan nästa steg vara för att få fler elever att söka sig till andra instrument på kulturskolan? Tuba eller fagott hero?

– Det finns förväntningar hos de andra på kulturskolan om det. Det vore väl fantastiskt, säger Josef Eriksson.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".