Nu måste landstinget välja rätt och välja bort! Det säger Elisabet Strömqvist. Foto Håkan Nordlöf
Västernorrland

Vårdens svarta lista

Nu står landstinget Västernorrland i startgroparna för att påbörja sitt prioriteringsarbete. När den medicinska utvecklingen går framåt i rasande takt men pengarna inte räcker till allting, ja, då måste man välja och välja bort!

Vad ska vården välja bort, när dom medicinska framstegen blir allt snabbare men pengarna inte räcker till?

Med landstinget Västerbottens prioriteringslista som modell, där man punktade upp 359 saker som vården INTE längre ska göra, så är ett prioriteringsarbete igång nu i vårt landsting.

Gapet ökar
Ännu dröjer det länge innan det finns en färdig lista men idag diskuterades frågan i landstingsfullmäktige och nu ska man besluta HUR man ska jobba med frågan.

Prioriteringar handlar  t ex om att kunna rangordna nya läkemedel och behandlingar som kommer och jämföra med det som redan finns, säger Per Skude som är landstingsöverläkare och jobbar med prioriteringsprocessen.

-Gapet ökar mellan de resurser vi har och möjligheten att utföra medicinska insatser. Därför är det nödvändigt att göra systematiska prioriteringar.

Vårdens svarta lista
En sådan ”vårdens svarta lista” som ska bli resultatet av prioriteringsarbetet kan verka skrämmande och oroande för många.

Elisabet Strömqvist är socialdemokrat och ordförande i landstingets Hälso- och sjukvårdsdelegation och hon säger att det just därför är så viktigt att ha en öppen process kring prioriteringana.

Etiskt svåra överväganden
-Många av de val som man måste göra är också så etiskt svåra att man inte bara kan lämna till läkare och annan vårdpersonal att ta beslut. Politikerna måste vara med och prioritera och stå för besluten, säger hon.

I slutändan kan vi inte längre erbjuda allt till alla, men däremot utvalt till alla, sa landstingsöverläkare Per Skude när han under fredagen informerade landstingspolitikerna om prioriteringsarbetet.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".