VÄSTERNORRLAND/JÄMTLAND

Roshandelns fula baksida

På Alla Hjärtans Dag visar många svenskar sin kärlek med rosor. Men den kärleken har också en ful baksida. En stor del av de rosor vi köper billigt i Sverige kommer från länder i Afrika där arbetare sliter för låga löner och handskas med farliga kemikalier.

Anki Holmberg, lärare på Birka folkhögskola, är i Kenya nu och berättar hur sjön Naivasha riskerar att torka ut på grund av den intensiva rosodlingen i området.

– Man räknar med att sjön kommer att försvinna inom åtta år. Det känns så fel att vi tar hand om deras vatten till lyxkonsumtion till våra rosor, säger Anki Holmberg.

Sverige importerade rosor för drygt 2,3 miljoner kronor under förra året, vilket är mer än en fördubbling sedan år 2000.

Enligt den ideella föreningen Fair Trade Center importeras rosorna främst från Kenya, vars rosproduktion kritiserats för både miljömässiga och sociala problem. 

Anki Holmberg skulle inte ha köpt rosor på Alla Hjärtans Dag även om hon varit hemma i Östersund.

– Nej, det skulle jag inte göra. Jag skulle dela ut kramar till dem jag tycker om i stället, nu när jag vet hur det ser ut här där rosorna odlas.

Ulrika Håård/Stefan Hanberg
ulrika.haard@sr.se
stefan.hanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".