Talarna avlöste varandra på torget i Örnsköldsvik. Foto: Marcus O Melinder
ÖRNSKÖLDSVIK

Många protesterade mot nedskärningarna

I går demonstrerade tusentals örnsköldsviksbor mot landstingets planerade nedskärningar vid sjukhuset i Örnsköldsvik.
Demonstranterna tågade från sjukhuset och ner till torget där flera talare avlöste varandra.

Det var ett långt fackeltåg som ringlade sig från sjukhuset till torget i Örnsköldsvik. Inga slagord eller ramsor hördes, däremot syntes ljuset av hundratals facklor.

Hittills har nära 7000 personer skrivit på en namninslamling på internet mot landstingets förslag att ta bort 300 tjänster vid sjukhuset i Örnsköldsvik.

– Jag som undersköterska tappar två tredjedelar av mina arbetskamrater. Jag tror inte att det här förslaget är särskilt genomtänkt, säger Birgitta Jonasson, som var en av alla dem som gick i gårdagens fackeltåg.

Även om det fanns både barn och ungdomar i fackeltåget, tillhörde ändå majoriteten den äldre generationen.

Rolf Lindström är ordförande i Arnäs PRO-förening och han tror att det är de äldre som känner den största oron för att nedskärningarna ska bli verklighet.

– Ja, jag tror det. De oroar sig för att de ska tappa sjukhuset om det fortsätter så här. När man är ung tror man inte att man blir sjuk, det är först när man blir gammal som man känner att det behövs ett sjukhus, säger Rolf Lindström.

Marcus O Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".