Hyrorna höjs kraftigt för kommunens idrottsanläggningar. Foto: Erik G Svensson/Scanpix
Sollefteå

Föreningar drabbas när kommunen sparar

Det kommer att bli tufft för Sollefteås idrottsföreningar i framtiden. Nu höjs nämligen hyrorna kraftigt för kommunens idrottsanläggningar.
Det står klart efter förra veckans sammanträde i Fritidsnämnden.

Det är en rejäl kostnadsökning som väntar Sollefteås idrottsföreningar. Från att tidigare ha betalat 3000 kronor per säsong för en idrottshall, blir det nu istället en timtaxa på 75 kronor i timmen. En kostnad som snabbt drar iväg för den förening som har mycket verksamhet.

– För oss innebär det här att vi istället för att betala 6000 per år, nästa år måste betala 108 000 kronor. Jag tror att många föreningar inte kommer att kunna bibehålla sin verksamhet så som den är i dag, säger Micke Sköld vid Sollefteå innebandyklubb.

Ted Olows är chef för Kultur-, utbildnings- och fritidsförvaltningen.
– Det blir en timtaxa för våra hallar och för fotbollsplanerna blir det en kraftig höjning av säsongsavgifterna. Dessutom sänker vi bidraget till en del anläggningar med 25 procent .

Den 5 mars ska föreningslivet i Sollefteå informeras om de här förändringarna, som kommunen hoppas ska spara cirka 570 000 kronor per år på.

– Man får hoppas att föreningarna har förståelse för detta. Vi måste göra de här förändringarna för att kunna hålla vår budget, säger Ted Olows.

Marcus O Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".