Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blanketter görs om efter kritik

Publicerat måndag 16 februari 2009 kl 14.38

Radio Västernorrlands granskning av huruvida kommunernas blanketter för skola och förskola även passar homosexuella föräldrapar, har lett till att flera av länets kommuner ändrar formuleringarna i sina blanketter.

I Sundsvalls kommun ändrades formuleringarna direkt när SR Västernorrland varit i kontakt med kommunen i frågan om att blanketterna för förskoleklass och inkomstuppgift inte var anpassade till två vårdnadshavare av samma kön.

– De här blanketterna kommer att plockas bort från webben överhuvudtaget eftersom vi kommer att ha webbansökan istället. Men för dem som inte har möjlighet till internetuppkoppling kommer blanketterna att finnas kvar och därför kommer de att ändras till vårdnadshavare snarast, säger Christina Ivarsson som systemförvaltare på Barn och utbildningskontoret i Sundsvall.

Missat att ändra
I Sundsvall stod det att man skulle skriva mannens namn och kvinnans namn i två av blanketterna från Barn och utbildningskontoret, något som Christina Ivarsson ändrade samma dag som SR Västernorrland kontaktat kommunen. Enligt henne har de successivt gått igenom förvaltningens blanketter, men de hade inte hunnit ändra i exakt alla.

– Det är här något vi har missat. Sedan är det så att det ofta är så att man reagerar först när man kommer i kontakt med olika familjetyper och inser att det här måste vi ändra på, säger Christina Ivarsson.

Tre kommuner har neutrala formuleringar
I Sollefteå, Ånge och Timrå hade kommunerna redan könsneutrala formuleringar i sina blanketter.

Lisbeth Boman som är förvaltningschef i Sollefteå säger att de haft många diskussioner kring blanketternas utformning av flera anledningar. Där har de valt att skriva vårdnadshavare 1 och 2.

– Det handlar också om att det är just vårdnadshavarna som har rätt att söka en förskoleplats och att man ska vara överens, så att kommunen inte missbrukas i samband med vårdnadstvister, säger Lisbeth Boman.

Även i Timrå har formuleringen vårdnadshavare 1 och 2 kommit till genom en översyn av alla blanketter som gjordes 2004-2005, enligt Ann-Christin Isaksson som är biträdande förvaltningschef för Barn och utbildningsförvaltningen.

– Vi ändrade också av den anledningen att det inte alltid är en mamma och en pappa som är vårdnadshavare, säger hon.

I Ånge har kommunen valt att skriva platsinnehavare i sina blanketter. Det är det begrepp SKL, Sveriges kommuner och landsting, valt att använda i sina rekommendationer.

Blanketterna har inte varit något problem
Däremot i Örnsköldsvik och Kramfors står det enbart kvinna eller man i de blanketter som SR Västernorrland tittat på. Att det skulle vara någon brist är heller inget man varit medveten om eller diskuterat, enligt respektive förvaltningschef.

– Det är klart att jag kan förstå när jag får problemet beskrivet för mig att det kan finnas samkönade som kan behöva söka barnomsorg. Men det är nog så att problemet inte dykt upp i Kramfors, jag har inte hört talas om att någon haft problem med blanketten i Kramfors utifrån den synpunkten i alla fall, säger Gunnar Stattin som är chef för Barn- kultur och utbildningsförvaltningen i Kramfors.

– Det är ingen formulering vi valt medvetet för att göra det svårt för vissa, utan det är mest att det inte varit någon frågeställning som har drabbat oss. Ingen har reagerat på det. I bland får man upp ögonen och det är bra det, säger Thorbjörn Öhlund skolchef i Örnsköldsvik.

Kommer att se över formuleringarna
Både Thorbjörn Öhlund och Gunnar Stattin säger att det här givetvis är en sak som de kommer att gå vidare med.

– Det är klart att vi ska ändra på det här, jag måste bara gå och prata med dem som jobbar med blanketterna och det ska jag göra så fort jag kan, säger Thorbjörn Öhlund.

– Vi kommer att se över det här och jag kan inte säga när vi gör det, men det är klart att det är väldigt enkelt att plocka bort kvinna och man och sätta dit något neutralt ord. Det kommer vi säkert att göra, men det är inte högprioriterat, säger Gunnar Stattin i Kramfors.


Inte konsekvent i Härnösand
I Härnösand har kommunen valt olika benämningar i olika blanketter. I blanketter som rör skolan har de valt formuleringen vårdnadshavare 1 och 2. När det gäller föräldrarnas inkomstuppgifter däremot begär kommunen kvinnans namn och mannens namn. För ansökan till förskola finns det en rad för Namn (moder alt ensamstående fader) och en rad för Namn (make/sammanboende ).

Johan Frykland är biträdande chef för skolförvaltningen i Härnösand. Blanketterna för förskolan är egentligen inte hans område och han blir väldigt fundersam när han ser hur de är utformade.

– Om jag tittar på det här så skulle jag vilja ändra till vårdnadshavare 1 och vårdnadshavare 2 det vore mycket enklare. Sedan vad det är för kön är helt ointressant egentligen. Det här är något gammalt som har hängt med tror jag, säger han.

Johan Frykland säger att han kommer att ta upp formuleringarna till diskussion och se till att kommunens blanketter blir konsekventa.

– Det är klart att vi ska ändra det här så att det blir rakt av, det är mycket enklare så behöver man inte ha någon värdering alls i det och det ska vi inte ha heller, säger han.

Hur viktigt tycker du att det är med vilka signaler kommunen ger i hur det står i en blankett?
– Det är viktigt, men tanken är ju att blanketten ska vara utformad så att det blir oviktigt. Den ska vara så neutral så att man inte ens ska tänka på det. Blanketten ska vara så kanonbra att det inte ser ut som att det är viktigt hur man har det. Kommunen ska inte komma med några pekpinnar eller fördomar, säger Johan Frykland.


Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

FAKTA

1. Så här stod det i kommunernas blanketter.

2. Så hanterar kommunen frågan.

Sundsvall
1. Kvinnans namn/mannens namn i två blanketter. I övriga blanketter vårdnadshavare 1 och 2.
2. Ändrar efter kontakten med SR Västernorrland.

Örnsköldsvik
1. Kvinnans namn/mannens namn i samtliga blanketter.
2. Ska se över blanketterna och har för avsikt att ändra. 

Sollefteå
1. Genomgående vårdnadshavare 1 och 2.
2. Har medvetet valt formuleringarna, bla för att vårdnadshavare och kön inte har något samband.

Timrå
1. Genomgående vårdnadshavare 1 och 2.
2. Har medvetet valt formuleringarna, bla för att vårdnadshavare och kön inte har något samband.

Härnösand
1. Namn (moder alt ensamstående fader)/Namn (make/sammanboende) i blanketten för förskolan. Kvinnan/mannen i inkomstblanketten. I blanketten för skolan står vårdnadshavare 1 och 2.
2. Ska se över blanketterna och har för avsikt att ändra.

Kramfors
1. Kvinnans namn/mannens namn.
2. Ska se över blanketterna och har för avsikt att ändra, ser det dock inte som en prioriterad fråga.

Ånge
1. Två rader för platsinnehavare och även en för make/maka/sammanboende.
2. Har använt begreppet som används i riktlinjerna från SKL (Sveriges kommuner och landsting).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".