1 av 2
Länspolismästare Per Silverliden skrev på för Partnerskapet för integration. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Sollefteås kommunalråd Elisabeth Lassen skriver på överenskommelsen under överinseende av landshövding Bo Källstrand. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Fler utrikesfödda poliser behövs

Nu går Polisen i Västernorrland med i partnerskapet för integration. Därmed är 22 företag, myndigheter och organisationer med i partnerskapet som arbetar för mer integration i Västernorrland.

RÖK står för ”Regional överenskommelse för introduktion och integration” och har funnits i Västernorrland i fem år.

Överenskommelsen görs av ett Partnerskap för integration, och deltagarna har blivit fler för varje år. Idag träffades parnerskapet i residenset i Härnösand för att skriva under överneskommelsen för 2009.

Kommunerna, kyrkan, idrottsrörelsen, IKEA m.fl.
Målet  är att utrikesfödda ska ha samma villkor som resten av befolkningen inom skola, arbetsmarknad, hälsa och fritid. I överenskommelsen beskriver man roller, ansvarsfördelning och målsättningar.

Deltagare i partnerskapet är bl a länets samtliga kommuner, länsstyrelsen, arbetsförmedlingen, landstinget, Västernorrlands idrottsförbund, IKEA, Mittuniversitetet, Härnösands stift, 5i12-rörelsen och nu även polisen och kriminalvården.

Fler utrikesfödda till polisutbildningen
Per Silverliden som är länspolismästare säger att det är viktigt för polisen att delta i arbetet för bättre integration, inte minst pga den senaste tidens debatt om rasism inom polisen.

Polisens mål för 2009 är att 15 procent av dem som är folkbokförda i Västernorrland och ansöker till polisutbildningen ska ha annat ursprung än svenskt.

– Vi kan inte själva bestämma helt och hållet vilka vi anställer, men vi kan arbeta för att fler utrikesfödda i Västernorrlands ska vilja söka sig till polisutbildningen, säger Per Silverliden.

Hälften av målen uppnådda
I ett dokument som revideras varje år beskriver Partnerskapet för integration hur man ska arbeta med integration och deltagarna gör upp interna och externa mål.

Av de totalt 94 mål som formulerades för 2008 är nu drygt hälften, 53 procent, uppnådda. 31 procent har kommit en bit på väg medan 16 procent inte har klarats av.

En stor utmaning för partnerskapet 2009 är att arbeta aktivt för att öka andelen utrikesfödda i den egna verksamheten.

Det långsiktiga målet är att andelen utrikesfödda på alla nivåer ska spegla den sammansättning som finns i befolkningen i Västernorrland, idag 6,3 procent. I partnerskapet är det endast IKEA med 9,3 procent som klarar detta.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".