Elev studerar vid gymnasieskola. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
ÖRNSKÖLDSVIK

Fler söker sig till kommunala skolan

Bara knappt 80 av totalt 730 elever i årskurs nio i Örnsköldsvik valde en friskoleutbildning som förstahandsval inför höststarten i år. Det visar siffror från den preliminära ansökningen till gymnasiet.

– Det här är extremt preliminära siffror, säger Åsa Fahlgren, rektor på Örnsköldsviks praktiska gymnasium.

– Vi får nog vänta och se framåt sommaren vad det här blir i slutändan, fortsätter hon.

Praktiska gymnasiet har 16 olika studieprogram att erbjuda. Sju av dessa har inte lockat en enda nionde klassare som förstahandsval.

John Bauer gymnasiet har lockat 25 förstahandssökande till sina sex olika studieprogram och här är IT-medieprogrammet mest populärt.

Mikael Elias teoretiska gymnasium som startar upp i Örnsköldsvik till hösten har fått 31 förstahandsval till sina två utbildningar; natur och samhällsvetenskap.

--En orsak till att siffrorna ändå ser ut som de gör kan vara det faktum att vi inte längre kommer in över allt till högstadierna i kommunen, säger Åsa Fahlgren.

– Vi kommer alltså inte in och kan informera eleverna om vad vi står för.

Intresset ökar alltså för den kommunala gymnasieskolan. Av totalt 730 behöriga elever har närmare 630 valt utbildning på Nola- eller Parkskolan. I vanlig ordning är det samhällsprogrammet som fått flest förstahandsval, nämligen 113 stycken.

Intresset för bygg och elprogrammet kvarstår också. Dessutom märks en ökning kring omvårdnadsprogrammet. Däremot har intresset för musik och dans på det estetiska programmet minskat.

Mer exakta siffror väntas komma i mitten av maj. Då finns också elever som sökt från andra kommuner med i statistiken.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".