Erika Engstrand, socialsekreterare på Sundsvalls kommun. Foto Christer Suneson.
Västernorrland

Kommuner kritiseras för bristande medling

Medling mellan brottsoffer och unga gärningsmän fungerar dåligt i flera kommuner i Västernorrland. Av över 1800 ungdomsbrott i länet förra året, som skulle kunna medlas, genomfördes bara 126 medlingar.  I flera av kommunerna gjordes inga medlingar alls trots att de är skyldiga till det enligt lag.

I Sundsvalls kommun gjordes bara en enda medling förra året.
– Vi bytte organisation så vi frågade inte parterna om medling för vi kunde inte ta emot dem, säger Erika Engstrand, socialsekreterare på Sundsvalls kommun.

Sundsvall-Umeå 1-100
I Sundsvalls kommun gjordes bara en enda medling mellan brottsoffer och unga gärningsmän 2008. Det kan jämföras med Umeå där omkring 100 medlingar genomfördes under samma tid. De dåliga siffrorna förklarar kommunen med att medlingsverksamheten inte fungerade i Sundsvall förra året och då erbjöd man inte heller brottsoffer och gärningsmän medling.

– Det är inte alls bra. Kommunerna måste prioritera sån här verksamhet, de har fått pengar från staten, säger Lottie Wahlin, forskare och utbildare i medling.

Inga medlingar i Kramfors och Sollefteå
Sedan första januari 2008 är kommunerna skyldiga att erbjuda medling mellan brottsoffer och unga gärningsmän under 21 år. Det för att försöka förhindra gärningsmannen att återfalla i nya brott och att brottsoffret ska få upprättelse. En förutsättning för medling är att både brottsoffret och gärningsmannen säger ja till medlingen. Om någon part säger nej avbryts medlingsärendet.

Den enda kommun som verkar ha en fungerade medlingsverksamhet i länet är Örnsköldsvik. Där gjordes nästan 90 medlingar förra året. I de övriga kommunerna var medlingarna mycket få. Härnösands kommun gjorde 31 medlingar, Timrå sju och i Ånge genomfördes bara en. Sämst statistik i länet hade Kramfors och Sollefteå kommuner. Där genomfördes inte en enda medling 2008.

– Lagen har funnits i över ett helt år nu och det är inte bra att inte genomfört några medlingar alls, säger Lottie Wahlin.

Rättssäkerheten i fara
En lyckad medlingsverksamhet bygger på att bra samarbete mellan polis och socialtjänsten. Att parterna verkligen får information och en fråga om medling och att kommunen sedan kan ta emot dem. Av 1817 ungdomsbrott som, skulle kunnat medlas i Västernorrland 2008, genomfördes endast 126 medlingar. De flesta då alltså i Örnsköldsviks kommun. Och att medlingsverksamheten inte fungerar i några kommuner skapar problem med rättssäkerheten, menar Lottie Wahlin.

Sara slutade snatta efter medling
Vi träffade Sara som är 17 år. Hon slutade med sina snatterier efter att förra våren åkt fast och sagt ja till medling med en butiksägare.

Fotnot: Sara heter egentligen något annat.

Länsstyrelsen agerar
Idag är det länsstyrelserna som har tillsynen att medlingen fungerar ute i kommunerna. På det dryga året som lagen om medling varit i bruk har inte länsstyrelsen i Västernorrland gjort någon uppföljning av verksamheten. Men SR-Västernorrlands undersökning, som alltså visar på stora brister på många håll, har fått länsstyrelsen en anledning att titta närmare på hur medlingen fungerar ute i kommunerna.

– Det finns inte med i planeringen 2009 men kan definitivt vara aktuellt i ett senare skede. Om vi anser att det finns brister kan vi ge skriftlig kritik till kommunerna, säger Chanett Edlund chef på välfärdsavdelningen på länsstyrelsen.


Medlingar nu igång i Sundsvall
I Sundsvall har under 2009 sex stycken lekmannamedlare rekryterats och förhoppningen är att verksamheten ska fungera bättre under det här året.

– Vi har redan kommit igång och börjat genomföra medlingar 2009. Organisationen har förändrats och vi har fått in nya medlare. Så nu är det bara att tuta och köra, säger Erika Engstrand, socialsekreterare på Sundsvalls kommun.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".