Skjuten varg. Foto: Länstyrelsen/SCANPIX
VÄSTERNORRLAND

"Vargjakt bör tillåtas och länsstyrelserna bör få mer ansvar"

I dag presenterade Naturvårdsverket sin rovdjursutredning. Verket har haft i uppdrag av regeringen att utreda hur rovdjurspolitiken ska se ut i framtiden. Bland annat föreslår utredningen att vargjakt ska tillåtas förutsatt att stammen fortsätter att öka samt att ansvaret för rovdjurspolitiken i större utsträckning läggs på länsstyrelserna.

Naturvårdsverkets föreslår att länsstyrelserna bör få ökad rätt att besluta om jakt på stora rovdjur och den rätten bör variera efter rovdjurstammarnas utveckling i respektive län.
Meningen är att öka det regionala inflytandet, men inte att förändra grunden för rovdjurspolitiken, som vilar på nationell lagstiftning och internationella konventioner.

Till sin hjälp föreslår Naturvårdsverket att länsstyrelserna har ett rådgivande organ, Viltförvaltningsråd, som ersätter dagens rovdjursgrupper och viltvårdsnämnder.

– Jag tror att det blir en bättre förvaltning om de som bor bland rovdjuren får vara med och påverka, säger Peter Eriksson som arbetar med rovdjursfrågor vid Jägareförbundet Region Mitt som välkomnar Naturvårdsverkets förslag att flytta ner ansvaret för rovdjursfrågorna till landets länsstyrelser.

Den svenska och norska vargpopulationen bygger på fyra individer som vandrat in från öster, de första 1983 och den senaste 2008. Det är en isolerad population på cirka 230 djur och inavel är ett stort och växande problem.

Därför säger Naturvårdsverket också att invandring av nya östliga vargar bör underlättas för att minska inaveln, men inga djur ska flyttas in från andra länder.

Naturvårdsverket föreslår också att förvaltningsjakt på varg ska tillåtas i viss utsträckning. Tillväxten och lyckade invandringar avgör hur omfattande förvaltningsjakten kan bli.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson-melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".