Ånge

20 arkivjobb riskerar att försvinna

20 anställda riskerar att förlora jobbet på Radio och TV-digitaliseringen i Ånge. Anledningen är att SRF, Sveriges Radios Förvaltningar, planerar att lägga digitaliseringen av Sveriges Radios program i Stockholm istället för för Ånge.

Radio och TV-digitaliseringen i Ånge jobbar just nu med digitaliseringen av Sveriges Televisions program och Utbildningsradions radio och tv-program. Men det uppdraget löper ut i början av nästa år.

Nu har Sveriges Radio lagt in en beställning till SRF, Sveriges Radio Förvaltning AB, på att digitalisera företagets radioprogram.

Men det uppdraget ser ut att hamna i Stockholm istället för Ånge där det redan finns lokaler, utrustning och 20 anställda för jobbet.

Det slutgiltiga beslutet är inte taget. Men SRF, som tar beslutet, har redan tagit ett preliminärt stockholmsbeslut.

– Det är både effektivare och billigare att göra uppdraget i Stockholm. Men det är inte huvuskälet till att vi väljer Stockholmsalternativet. Men jag vill inte gå in närmare i detalj, säger SRF:s VD Christer Rosang.

Håller inte med
Men att det skulle vara billigare och effektivare i huvudstaden håller inte chefen på Radio och TV-digitaliseringen i Ånge Gunilla Mellgren med om.

– Nej jag gör inte det. Här i Ånge har vi fabriksdigitalisering som gör att vi kan balansera mellan kvalitet och kvantitet på ett bra sätt. Det har de inte i Stockholm. Det skulle vara både billigare och smidigare att ha verksamheten här.

En bit in på nästa år löper alltså uppdraget ut för verksamheten i Ånge. Om inget nytt uppdrag blir klart innan det så riskerar 20 anställda att förlora jobbet.

– Men vi kommer erbjuda dem tjänster i Stockholm om så blir fallet, säger Christer Rosang.

Oskar Pierrou
oscar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".