Dom flesta vill träffa oss, säger Maud Bruhn, distrikssköterska vid Ånge Vårdcentral. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Hälsosamtalen ger effekt

Hälsosamtal för 75åringar har bevisad effekt. Bl a har höftledsfrakturerna blivit färre i Örnsköldsvik där man var först ute med hälsosamtalen då man även går igenom riskerna för fallolyckor där hemma.

Dom hälsosamtal som primärvården erbjuder alla som fyller 75 år har blivit en stor framgång.

Det är vårdcentralens personal som kommer hem och pratar om hälsa och bl a tittar över riskern för fallskador i hemmet.

Mattor och sladdar är riskfaktorer
Sarah Sundberg är arbetsterapeut på vårdcentralen i Fränsta och hon är en av dom som åker ut till 75åringarna:

-Det är mattor och sladdar t ex som vi tittar på. Men vi kommer inte med några pekpinnar utan det är förstås den som bor där som bestämmer.

Färre bryter höftleden
I en studie från Örnsköldsvik där man var först ut med hälsosamtal för 75åringarna har man nu fått svart på vitt att höftledsfrakturena har minskat de senaste åren. Det säger Lennart Moberg som är primärvårdschef i Västernorrland och tycker att hälsosamtalen är en viktig del i det förebyggande arbetet.

Hälsosamtalen görs nu i alla kommuner i Västernorrland och för att locka till flera så får vårdcentralen sedan årsskiftet 500 kronor för varje genomfört samtal

Två av tre i Ånge säger ja till hälsosamtal
I Ånge tackade två av tre 75åringar ja i fjol när dom erbjöds ett hälsosamtal i hemmet.

Maud Bruhn som är distrikssköterska på Ånge vårdcentral tror att dom som tackar nej gör det för att dom känner sig friska och pigga och inte behöver hjälp från primärvården än

-Men när vi ringer dem och pratar om det här så förstår många att det kan vara bra att se över saker och ting medan man fortfarande är frisk.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".