1 av 2
Sekab i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall
2 av 2
Jan-Olof Backman är styrelseordförande i Sekab. Foto: Lennart Sundwall
Örnsköldsvik

Sekab varslar 70 anställda

Etanoltillverkaren Sekab i Örnsköldsvik begär ytterligare 225 miljoner av sina ägare för att klara av ett stort omstruktureringsarbete. Begäran kommer att behandlas ibland annat Örnsköldsviks kommunfullmäktige på måndag. 70 anställda varslas i Örnsköldsvik.

Sekab som länge dragits med lönsamhetsproblem kommer att lägga om sin kurs. Vilket bland annat innebär att 70 av företagets 166 anställda förlorar sina jobb. Sekab prsenterade sina planer vid en presskonferans på fredagsmorgonen.

Bolaget upphör med sin roll som säljare av etanol till de stora bensinbolagen. Bilbränslet E85 har helt tappat fästet med tanke på att bensinpriserna fallit.

Sekab ska också sälja ut sina verksamheter i både Polen och Afrika. Den helt nybyggda fabriken i Polen står klar att invigas i maj.

70 av de anställda i Sekab får lämna sina jobb, varav 15 i Afrika.

– Vi går nu tillbaka till vår kärnverksamhet, säger Jan-Olof Backman, styrelseordförande i Sekab.

Kvar blir tillverkningen av gröna kemikalier som används i färgbranschen. Kvar blir också etanol som används som dieselersättning i stora lastbilar och kvar blir en satsning på cellolusautveckling som råvara till etanolframställningen.

Ägarrepresentanter sade sig vara nöjda med omstruktureringsarbetet. Pelle Fridström är avgående VD för Övik energi.

– Vi tror på en sådan här modell, renodlad på ett helt annnat sätt än tidigare. En titt i backspegeln gör att jag kan tycka att satsningarna i Polen och Afrika inte var bra. Vi borde ha varit betydligt försiktigare. Den här kostymen är bra för oss ägare, Örnsköldsviks kommun borde ha stora chanser att få tillbaka de pengar man satsat, säger Pelle Fridström.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".