Sjuka slängs på soptippen, säger Gertie Gladnikoff från HSO. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

"Nya sjukförsäkringsreglerna fungerar inte"

– Människor hamnar inte bara i ett utanförskap utan slängs på soptippen. Hela regelsystemet går ut på att misstro och misstänkliggöra människor. Och inte ens försäkringskassans handläggare förstår reglerna och tolkningarna av reglerna, säger Handikapprörelsens samorganisation, HSO.

Den elfte mars arrangerar HSO, Handikapprörelsens samorganisation, i Västernorrland ett seminarium i Härnösand där man granskar det nya sjukförsäkringssystemet som började gälla i somras.

Okunskap leder till felaktiga beslut
Brukarna behöver handledning och tips för att veta hur de ska göra för att bli bedömda på ett riktigt sätt, säger Gertie Gladnikoff från HSO.

– Fast egentligen är det orimligt att det ska vara upp till de sjuka att  ta reda på hur reglerna ska tolkas och t ex hur läkarna ska skriva intyg. Men det är vad som krävs idag, säger Gertie Gladnikoff.

Läkarna skriver fortfarande ofullständiga intyg som inte godkäns hos Försäkringskassan.


Försäkringskassans handläggare ger felaktiga besked och informationen på försäkringskassans hemsida är otillräcklig, menar hon. Allt detta leder till att sjuka människor drabbas av felaktiga beslut.

Sjuka tvingas jobba
Gertie Gladnikoff tycker att hela regelveket i det  nya sjukförsäkringssystemet är förkastligt. Man använder en teori för en grupp som egentligen gäller en annan grupp, menar hon.

– De funktionshindrade, t ex synskadade och rörelsehindrade har i många år kämpat för att komma ut på arbetsmarknaden. De har en arbetsförmåga och är friska och  ska naturligtvis få hjälp att få börja jobba.

Men man kan inte göra samma sak med människor som verkligen är sjuka, oavsett om man kan diagnosticera dem eller inte.

– Nu försöker man tvinga människor som verkligen är sjuka  att börja jobba, trots att det försämrar deras möjlighet att tillfriskna.

Sjuka slängs på soptippen
Hela systemet bygger på att misstänkliggöra och inte tro på mäniskor, säger Gertie Gladnikoff.

– Man talar om att stoppa utanförskapet men med det här systmet  blir man som sjuk inte bara utestängd från samhället utan slängd på soptippen, tycker hon.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".