Kramfors

Bråk om beslutet om höjda politikerlöner

Kommunfullmäktige i Kramfors fattade på måndagskvällen beslut om nya arvoden för politikerna.
Men oppositionspolitiker ifrågasätter hur beslutet togs.
– Dålig respekt för demokratin, säger centerpartist.

Det blev ingen särskilt livlig debatt om storleken på arvodena.

Störst höjning får ordföranden för den nyinrättade BAS-nämnden Gunilla Nilsson. Hon får 160 000 mer per år, eller 13 300 mer i månaden.
Men oppositionspolitiker ifrågasätter hur beslutet togs.

Nekades votering
Vänsterpartisten Thomas Lundberg gick upp i talarstolen och yrkade ja till förslaget.

Tre oppositionspolitiker yrkade nej, två centerpartister och en folkpartist.

Det blev omröstning och ordföranden fann att ja-sidan hade vunnit. Centerpartisten Lennart Lundkvist begärde då votering men hans rop kom just efter att  klubbslaget ljöd, varvid ordföranden, socialdemokraten Rainor Melander, därför inte beviljade någon votering.

Lennart Lundkvist lämnade då fullmäktigesalen i ilska.

Intge demokratiskt
– Det är en dålig behandling av mig och dålig respekt mot  demokratin att göra på det här viset. Ordföranden hade alldeles för bråttom med klubban, sa Lennart Lundkvist.

– Han sa fel namn och började rätta sig själv och då ville jag inte avbryta honom. Och genast när han slutade prata så klubbade han beslutet.

Borde ha fryst politikerlönerna
Lennart Lundkvist säger att han inte vet hur en votering hade slutat men att  det hade varit viktigt för allmänheten att få veta hur varje politiker röstade.

Flera av majoritetens politiker skulle dessutom inte ha kunnat rösta pga jäv eftersom det handlar om deras egna arvoden, enligt Lundkvist.

– Det är dåliga tider för Kramfors och när kommunen ska spara så är det fel att höja politikerlönerna, tycker han. Vi borde istället ha fryst lönerna under 2009 och 2010 för att visa att vi menar allvar, säger han.

Fanns det tid att begära votering?
Rainor Melander, s, som tjänstgjorde som ordförande för fullmäktiget hävdar att han lämnade gott om tid för alla att begära votering innan han klubbade beslutet.

En genomlyssning på Radio Västernorrlands bandupptagning visar att det kan ha varit ordförandens felsägning och därpåföljande rättelse som orsakade att begäran om votering kom för sent.

Från det att ordförande Rainor Melander har rättat namnet på förslagsställaren så tar det cirka 0,3 sekunder innan han slår klubban i bordet.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".