Västernorrland

Landstingets dåliga ekonomi försämras ytterligare

I fredags kom en ny dyster prognos från SKL, Sveriges kommuner och landsting, som visade att landstinget tappar ytterligare drygt 200 miljoner i intäkter.
– Så här dystert har det inte varit under min verksamma tid i landstinget, säger landstingsdirektör Sara Ekström i en kommentar. Situationen är mycket allvarlig.

Sedan tidigare är det känt att länets tre sjukhus står inför stora besparingar. I Sundsvall ska 240 miljoner kronor sparas, i Örnsköldsvik 100 miljoner och i Sollefteå knappt 50 miljoner. 300 personer berörs vid sjukhuset i Örnsköldsvik.

– Det här är färska siffror som vi inte hunnit med att bearbeta ännu, säger Sara Ekström.

Ekström fortsätter:
– Nu har vi fått försämrade prognoser sedan i september ifjol och nu måste vi lägga ytterligare börda på den här sedan tidigare tunga lasten.

Sara Ekström vill idag inte kommentera när landstingsledningen kommer med konkreta uppgifter om vad som händer med landstingets verksamheter i länet.

Sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson i Örnsköldsvik ser bara två möjligheter:

– Endera måste landstinget öka sina intäkter och det kan ske på två sätt; att höja landstingsskatten eller att landstinget får ökade stadsbidrag.

– Går inte det så återstår bara att krympa verksamheten ytterligare.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".