Västernorrland

Trots krisen - arbetet fortgår enligt schema

Det ekonomiska läget för landstinget ser mörkt ut sedan det igår visade sig att prognosen för intäkterna ser ännu sämre ut än man tidigare trott. Förutom det sparpaket på 361 miljoner som redan ligger på sjukhusen så ser det nu ut att fattas ytterligare 340 miljoner.

Men den som trodde att det sjuder av oro och samlas till krismöten i landstingshuset idag, den trodde fel. Arbetet fortsätter enligt schemat.

Och majoritet och opposition skiljer sig inte särskilt mycket i synen på vad som nu måste göras.

Enighet i leden
Hans Hedlund är oppositionsråd och centerpartist i landstingsfullmäktige. Och han är enig med den politiska majoriteten att det nu i första hand är viktigt att ro hem dom 361 miljonerna i det redan beslutade sparpaketet.

Men i övrigt har han inte så många spar- idéer att komma med, men alliansens gamla käpphäst ”fler entreprenader” kommer upp i alla fall.

Även om det inte skulle bli billigare att driva en verksamhet på entreprenad så blir ramarna tydligare, säger han. ”Den som driver verksamheten har sin budget och kan inte dra över”.

Mer pengar i vår
Men just nu är mer statliga pengar vad hela landstingsvärlden väntar på, det finns det också en stor politisk enighet kring. Och finansminister Anders Borg (M) har ju tidigare antytt att det kan komma pengar i vårpropositionen som läggs i april.

Men om det skulle handla om totalt 3 miljarder som har antytts så skulle det bara motsvara 50 miljoner till västernorrland, alltså ungefär en tiondel av det som fattas i landstingets budgetar för dom närmaste åren.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".