Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Västernorrland

Stopp för för kommunalt drivna caféer och gym

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 14.36

Konkurrensverket menar att myndigheter inte ska bedriva sådan verksamhet som direkt konkurrerar med privata företag. Det föreslår verket nu i en rapport.

Konkurrensverket har regeringens uppdrag att föreslå åtgärder som ökar konkurrensen och har nu presenterat en andra delrapport.

I den vill verket ha ett förbud mot sammanblandningar av myndighetsutövning och näringsverksamhet. Det gäller till exempel kommunalt drivna gym, caféer, skogsröjning och försäljning av grus.

Förslaget behöver inte innebära att det blir totalförbud att till exempel sysselsätta funktionshindrade med en caféverksamhet.

SR Västernorrland har frågat länets kommuner vilka verksamheter i just deras kommun som kan komma att påverkas om förslaget blir verklighet.

I Härnösand, Timrå och Ånge driver kommunen ett gym på simhallen. I Alby finns också en lunchservering som drivs i kommunal regi.

I Sollefteå driver kommunen ett café i simhallen. I Örnsköldsvik har man precis lämnat över sitt kommunalt ägda gym till privat regi och har nu endast ett litet café på museet.

I Sundsvall har man gett stadsjuristen i uppgift att utreda vad detta kan komma att innebära för kommunen.

Konkurrensverket menar att en rad olika konkurrensproblem kan uppkomma när offentlig verksamhet, som till exempel en kommun, agerar på konkurrensutsatta marknader.

Ett är att det finns risk för sammanblandning av roller när en myndighet kombinerar sitt uppdrag med näringsverksamhet. Men också att kommunen i sin prissättning inte fullt ut behöver tar hänsyn till de kostnader som bör inkluderas i priset på de varor och tjänster man säljer.

Den 31 mars i år ska Konkurrensverket lämna en slutlig redovisning till regeringen.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".