Ungdomar bakom ökandet av socialbidrag

Kostnaderna för socialbidrag har stigit kraftigt under sommaren i Sundsvall. Socialtjänsten misstänker att ungdomar mellan 18 och 25 ligger bakom en stor del av ökningen. Lisbet Sander, enhetschef på individ och familjeomsorgen, ser en stor fara med att många ungdomar lever endast på socialbidrag.
Kommunens kostnader för socialbidrag har ökat kraftigt i sommar, jämfört med förra sommaren. Från drygt 6,5 miljoner i juni förra året, till runt åtta miljoner i juni i år. Socialtjänsten misstänker att ungdomar mellan 18 och 25 år ligger bakom en stor del av ökningen. Den gruppen står för en tredjedel av kommunens kostnader för socialbidrag. I många fall är det ungdomar som som har svårt att få jobb, eftersom dom ofta saknar fullständiga gymnasiebetyg eller yrkesutbildning. Det gör den här gruppen extra utsatt, enligt Lisbet Sander. Kommunen samarbetar med bland andra arbetsförmedlingen för att hjälpa ungdomarna ut i arbetslivet. Problemet är att många av ungdomarna behöver ordentligt stöd för att fungera på arbetsplatserna, och i dagens stressade samhälle är det inte alltid så enkelt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".