Mycket av rättegångens första dag handlade just om motivet till dådet. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
SUNDSVALL

Hämnd kan vara orsak till julaftonsmordet

En påstådd våldtäkt eller ett våldtäktsförsök kan vara orsaken till att en man knivdödades och en annan man knivskars svårt på julaftonen på Migrationsverkets förläggning i Fagerdal i Sundsvall.

På onsdagen inleddes rättegången i Sundsvalls tingsrätt mot fyra män åtalade för grovt vållande till annans död och grov misshandel.

Enligt åklagaren Peter Salzberg kan motivet vara hämnd för att en av de åtalade ska ha utsatts för ett våldtäktsförsök.

– En våldtäkt av en man är ett mycket starkt hedersrelaterat brott, säger Advokat Gunnar Heljestrand som försvarar en av de misstänkta männen.

Mycket av rättegångens första dag handlade just om motivet till dådet. Enligt den man som knivskars svårt visste han inte varför han och hans kamrat överfölls och misshandlades av fem män.

Den misshandlade mannen heller inte peka ut vem som gjorde vad utan sa genomgående att alla varit lika mycket inblandade och att han inte sett vem eller vilka som misshandlade hans kamrat till döds.

Under onsdagseftermiddagen förhörde åklagare Peter Salzberg en av de misstänkta männen. Mannen berättade under stor vånda att en av de åtalade hade utsatts för ett våldtäktsförsök och att de därför hade åkt till Sundsvall för att diskutera saken med den man som senare knivskars och misshandlades. Något annat motiv till dåden ges inte.

– Om någon anklagas för att ha försökt våldta en man väcker det mycket starka känslor, säger Advokat Nils Hansson som försvar en av de åtalade männen.

– Det är ett brott som det nästan inte går att prata om.

Rättegången mot de fyra männen fortsätter idag och avslutas tidigast på fredag.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".