Helen Bäckman är en av landstingets spårhundar när det gäller att spåra klamydia. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Klamydiadetektiver spårar smitta

Könssjukdomen klamydia ställer till problem om man smittas men inte får vård. För att spåra smittade västernorrlänningar har landstinget två anställda ”spårhundar” som spårar smittan bakåt.

Klamydia är en vanlig könssjukdom och har ökat i många år.

1000 fall på ett år i länet
 År 2007 var det 1000 fall i Västernorrland. Men nu finns faktiskt en del tecken som tyder på att ökningen iallafall håller på att plana ut.

Men det är viktigt att hitta dom smittade. Och därför har landstinget anställt smittspårare som sysslar enbart med att spåra klamydiasmittan bakåt. Helén Bäckman och Viveka Almström heter dom.

-Berätta om vilka du haft sex med!
Klamydia är anmälningspliktigt enligt smittskyddslagen. Om man har klamydiasmittan så måste man alltså tala om vilka man har haft sex med.

-Vi vill veta ett helt år bakåt precis vilka sexuella kontakter den smittade har haft. Sedan ringer vi, eller skriver brev, och ser till att dom går och testar sig, säger Helen Bäckman och Viveka Almström.

-Även om det kan vara pinsamt att berätta så brukar det gå bra. Det kan vara lättare att berätta i telefon än att behöva se oss öga mot öga, säger Helén.

-Jag uppfattar ändå som att dom flesta inte tycker att det är så skämmigt, säger Viveka.

-När vi ringer så frågar vi alltid först om han eller hon kan prata fritt. Annars kan vi ringa igen.

Farligt att inte testa sig om man misstänker smitta
Det är inte bara ungdomar som smittas av klamydia. Även vuxna behöver gå och testa sig säger Helén och Viveka.

Både testning och medicin (antibiotika) är helt gratis.

Obehandlad klamydia kan t ex leda till bitestikel- eller äggledarinflammation. Detta i sin tur kan leda till sterilitet och utomkvedeshavandeskap.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".