Lärare i klassrum. Foto:Foto Claus Gertsen /SCANPIX
SUNDSVALL

70 lärare sägs upp i Sundsvall

70 lärare kommer att sägas upp inom grundskolan i Sundsvalls kommun inför nästa läsår.

– Tyvärr är det de unga lärarna som får gå, säger Jan Eriksson på lärarnas Riksförbund till Sveriges Radio Västernorrland.

Kommunens barn- och utbildningsförvaltning uppger att det är minskade elevkullar och etableringen av friskolor som lett fram till den stora arbetsbristen inom den kommunala skolverksamheten.

Igår slogs det fast att 70 lärare kommer att sägas upp. Av dem kommer ett 30-tal att erbjudas tidigare pensionsavgång. Villkoren kommer att presenteras under nästa vecka.

– Vi tycker det är viktigt att kommunen försöker behålla de yngre förmågorna, säger Jan Eriksson. Vi vet ju att barnkullarna kommer att växa och nå en ny topp år 2014, och då är det viktigt att det finns lärare som kan ta hand om barnen. Därför är det viktigt att de villkor som erbjuds de äldre lärarna för tidigare pensionsavgångar är så generösa som möjligt.

Stig Edfast
stig.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".