Fotbollsdomare. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX
Västernorrland

Domarbrist

Med bara två månader kvar till den lokala fotbollspremiären kan vi konstatera att det kommer att råda stor brist på fotbollsdomare i sommar.

Allra värst är det i Sollefteå. Inte en enda domare från västraområdet har anmält sig till dom grundkurser som börjar nu i helgen Tre grundkurser i Ångermanland har lockat drygt 10 domaraspiranter men alltså inte en enda från Sollefteå.

Det här får konsekvenser för klubbarna främst i västra Ångermanland. Domare till junior, pojk och flickmatcher måste nu rekryteras från andra kommuner, främst Örnsköldsvik, vilket gör att kostnaderna för föreningarna skjuter i höjden.

Många fotbollsdomare har slutat, av ålderskäl bl.a. Flera yngre domare har flyttat på grund av studier och det här tappet blir allt svårare att ersätta för varje år. Nu måste klubbarna själva agera säger domarbasen Anders Vestman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".