Västernorrland

Skolpersonal vill ha mer ekologiskt

En majoritet av länets skolpersonal tycker att skolorna borde köpa in fler ekologiska livsmedel. Det visar SR Västernorrlands egen undersökning. Men det är priset som är avgörande.

Länets skolpersonal välkomnar fler ekologiska livsmedel i verksamheten. Det visar SR Västernorrlands enkät bland 1700 personer som arbetar vid länets skolor och förskolor.

På Sörängsbacken i Lucksta, väster om Sundsvall, har man gjort den ekologiska maten till ett ständigt inslag i vardagen.

Sedan 1998 är man nämligen Krav-auktoriserad.

– Det innebär att vi serverar kravmärkta måltider. Det är dyrare, men just maten är något vi valt att prioritera, säger rektor Ann-Catrin Bjurestam.

Och just priset verkar vara en avgörande faktor.

I SR Västernorrlands enkät bland länets skolor och förskolor visar det sig nämligen att nära 40 procent instämmer helt och hållet i påståendet att priset är avgörande för hur mycket ekologiska livsmedel skolan kan köpa in.

Samtidigt anser drygt 40 procent att deras skola borde servera fler ekologiska livsmedel, än vad som görs i dag.

Men varför just ekologiska livsmedel? Borde inte också huruvida livsmedlet är närodlat eller inte vägas in?

I vår enkät säger drygt en fjärdedel att just närproducerad mat är viktigare än ekologiskt odlad mat.

Men Alvar Eriksson, trädgårdsmästare och lärare vid Nordviks lantbruksgymnasium i Kramfors kommun, tycker inte att diskussionen om närodlat eller ekologiskt överhuvudtaget är relevant.

– Nej, jag tycker inte det. Vi har en hårda regler i Sverige vad det gäller kemisk bekämpning och jag tror att de allra flesta odlarna har en moral som gör att vi inte behöver vara oroliga för att äta den konventionellt odlade maten, säger han.

Marcus O Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Artiklar i samma ämne:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".