Sena satsningar på järnvägar

Banverket presenterade igår sitt förslag till framtidsplan för åren 2004 till 2015. Problemen med att järnvägstrafiken går genom centrala Sundsvall är inget som banverket planerar att lösa den närmsta tiden. På den delen vill man satsa 330 miljoner men inte förrän åren 2010 till 2015
På Ådalsbanan vill Banverket bland annat avsätta pengar till byggandet av nytt resecentrum i Kramfors och Härnösand, och på sträckan Sundsvall Nyland satsar man totalt 3,5 miljarder. Upprustningar av Ådalsbanan är nödvändiga för att trafiken från den nya botniabanan ska kunna fortsätta söderut, skriver banverket. För Botniabanan är 15 miljarder redan klara. När det gäller ostkustbanan påpekar banverket att förseningarna överstiger en acceptabel nivå med 40 till 50 procent. Anledningen är bland annat bristande kapacitet mellan Sundsvall och Gävle, och därför vill banverket satsa 515 miljonerm där - en satsning som dock blir av först mellan 2010 och 2015. .
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".