Tungt bevis mot Örnsköldsviksföretag

Örnsköldsviksföretaget Keyvent och storkoncernen ABB skrev avtal inför anbudsgivningen vid minst två tillfällen när det gällde beställningar på jobb från M-Real i Husum. Kopior på avtalen är nu tunga bevis i den stämning som Konkurrensverket lämnat in till Stockholms tingsrätt. Men själva rättegången lär dröja.
Normalt sett har de stämda två veckor på sig att komma med sina synpunkter när det gäller stämningar i tingsrätten. Och den tiden gick ut igår. Men med tanke på omfattningen är de stämda företagens svarstid förlängd till den 26 september. Det handlar om tre affärer, två med M-Real i Husum utanfär Örnsköldsvik och en med SCA Munksund i Piteå. Enligt Konkurrensverkets stämningsansökan skrev Keyvent och ABB ett avtal inför de båda M-Realanbuden om hur de båda bolagen skulle agera. I avtalet reglerades bland annat vem som skulle lägga det lägsta anbudet och bli den som drev projektet och hur vinsten i affären skulle fördelas. Självklart också hur dom olika arbetsuppgifterna i projektet skulle fördelas. Konkurrensverket har till och med kunnat skicka med kopior på kontrakten till Stockholms tingsrätt. Konkurrensverket kräver de båda bolagen på en så kallad konkurrensskadeavgift till staten. Keyvent krävs på 660 000 kronor och ABB på 23 miljoner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".