Sjuksköterskan Lennart Svensson hjälper Svea Friberg, 94 år, i sitt hem i Stockholm. Foto Drago Prvulovic /SCANPIX
SUNDSVALL

Landstinget och kommunen oense om hemsjukvården

Sundsvalls kommun och landstinget har svårt att komma överens om priset på hemsjukvården. Landstinget vill inte betala det kommunen begär för att vårda gamla och sjuka i deras hem, utan tar hellre hand om hemsjukvården själv.

– Detta är en märklig situation. Övriga Sverige håller på att kommunalisera hemsjukvården, medan lanstinget i Västernorrland vill ta tillbaka den. Detta är en paradox, säger en bekymrad Bertil Hedman, ordförande för vårdförbundet för kommunalanställda.

Idag finns kommunens distriktsköterskor och hemtjänstpersonal på samma ställe och har ett nära samarbete. Men så såg det inte ut för 13 år sedan. Då var det landstingets sjuksköterskor som skötte hemsjukvården, och sjuksköterskorna och kommunens hemtjänstpersonal samarbetade inte som idag.

Enligt socialstyrelsen är det lättare att få hjälp dygnet runt på orter där kommunen har ansvaret. Den erfarenheten har också undersköterskan Ingrid Östlund på hemtjänsten i Sundsvall.

– Distriktssköterskan som arbetar åt kommunen känner till vårdtagaren, annars ska man ju förklara vem det är.

Sundsvalls kommun vill ha 16 miljoner per år för att sköta hemsjukvården. Det är fem miljoner mer än vad landstinget vill betala, enligt Helene Westerlund som är uppdragschef på Socialtjänsten.

Primärvårdsdirektör Lennart Moberg säger att Landstinget inte vill betala mer till Sundsvalls kommun än till länets andra kommuner. Om det leder till att distriktssköterskorna försvinner från hemtjänsten får det konsekvenser tror undersköterskan Ingrid Östlund.

– Jagg tror att det kommer att bli mycket svårare att nå sköterskan. Det kan vara hur svårt som helst att få tag på någon. Vi kan ju behöva hjälp väldigt fort. Det tror inte jag fungerar om sköterskorna sitter på en annan plats.

Den 1 april ska kommunen och landstinget ha löst frågan om hur hemsjukvården ska organiseras från 2010.

Gunilla Lindros
gunilla.lindros@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".