SUNDSVALL

Industrin har nyckelroll i Sundsvalls miljöarbete

Det är stora skillnader mellan kommunernas vilja och förmåga till klimatarbete. Det visar en avhandling i kulturgeografi vid Örebro universitet. Ambitiösa mål men för låg prioritering på klimatpolitiken lyder slutsatsen.

Eva Gustavsson är forskaren bakom avhandlingen, där hon bland annat tittat närmare på Växjö och Sundsvalls kommuner.

Växjö kommun har gjort klimatarbetet till sitt varumärke, kallar sig ”Europas grönaste stad” och har prisats för sina miljösatsningar.

Sundsvall däremot hade sämre förutsättningar på grund av utsläpp från en energikrävande industri. Här handlade det om att arbeta tillsammans med aluminium- och massaindustrin som båda är energislukande men viktiga för ekonomin.

Med hjälp av statliga bidrag har Sundsvall, liksom många andra kommuner, tillsammans med företag och andra lokala aktörer arbetat för att hitta kostnadseffektiva miljösatsningar.

Så trots att Sundsvall är en industrität kommun med många elintensiva anläggningar, vill Eva Gustavsson inte se det som en hämsko i Sundsvalls miljöutveckling.

– I de projekt som har genomförts i Sundsvall, med stöd av de statliga lokala investeringsprogrammen, ingår den elintensiva industrin som partner och då blir det intressant både ur ett klimatperspektiv och ur ett miljöperspektiv, säger Eva Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".