Örnsköldsvik

Stort överskott efter curling EM

Örnsköldsviks kommun räddade curling EM ekonomiskt. Det visar det ekonomiska utfallet som presenterades idag. Kommunens bidrag på 550.000 gav till slut ett överskott på 450.000 kronor. Pengar som tillfaller den lilla curlingklubben i Örnsköldsvik.

- Vi jobbade mycket i motvind tack vare den finansiella krisen, säger Lars-Åke Bergman, generalsekreterare för EM tävlingarna i december ifjol. Det var svårt för oss att teckna avtal med sponsorer och nu kunde vi hävda oss tack vare att vi höll i kostnaderna och framförallt att vi har många krafter i föreningen.

Örnsköldsviks kommun gick direkt in med ett bidrag på 300.000 kronor. Organisationen världsklass 2015 gick sedan in med 250.000 kronor när man köpte biljetter till kommunens alla skolelever. Dessutom fick curlingklubben ett lån på 425.000 kronor. Pengar som nu har betalats tillbaka.

– Det betyder väldigt mycket för en kommun att få ett stort mästerskap och då ska också kommunen vara med och bidra ekonomiskt, säger kommunalrådet Glenn Nordlund.

Det är dyrt att arrangera stora mästerskap. Bara att hyra den jättelika arenan kostade curlingklubben drygt 200.000 kronor. Logi och matkostnaderna för funktionärerna gick på knappt 300.000 kronor.

Nu blev det till slut ett överskott på 450.000 kronor. Pengar som ska användas för att rekrytera nya curlingspelare.

– Det har kanske inte blivit den curlingboom vi önskat oss, säger Berth Brandell, tävlingsledare. Dock har vi märkt att många fler vill hyra lokalerna av oss. Under nästa år ska vi intensifiera arbetet med att rekrytera nya spelare.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista