SUNDSVALL

Carnegie tar över Skrindan

Hotet om personlig konkurs är undanröjt för den jämtländske finansmannen Mats o Sundqvist. Det blir ingen auktion på hans bolag Skrindan. I natt kom han överens med Carnegie som nu tar över Sundqvists bolagsimperium.

Läs mer på .

– Vi har enats om att Carnegie tar över ägandet i Skrindankoncernen och viu har därmed reglerat min skuld och jag går vidare med vissa verksamheter i Jämtland.

Hur känns det här?

– Det är klart att det känns. Det har varit en väldigt turbulent tid.

Det var Sundqvists miljardskuld till investmentbanken Carnegie som var orsaken till den planerade auktionen. Skulden var också en förklaring till Carnegies fall, staten tog ju över investmentbanken.

Carnegie hotade med att driva Sundqvist i personlig konkurs, om han inte gick med på en överenskommelse, som innebar att han lämnade ifrån sig sitt imperium frivilligt. Han skulle då också få behålla vissa, mindre tillgångar. Parterna har förhandlat i flera månader, och nu har de alltså i sista stund kommit överens, sent i går kväll, enligt uppgift.

Carnegie har vägrat kommentera uppgörelsen, och hänvisar till ett kommande pressmeddelande.

Mats O Sundqvist är även han fåordig om överenskommelsen, och säger att han och Carnegie kommit överens om att inte offentliggöra detaljerna.

– Vi har bestämt oss för att vi inte går in i den diskussion. Utan vi har kommit överens, det blir ingen auktion, vi har vänt blad och ser framåt.

Det har ändå varit en väldigt offentlig diskussion mellan dig och Carnegie om bolagets värde. Har du fått ut det som du tycker att bolaget är värt?

– Vi har avslutat det här kapitlet nu och vänt blad så att båda parter är överens om det här.

Hur kommer du att gå vidare?

– Det här har skett i natt så det blir väl en vandring, man får se framåt, säger Mats O Sundqvist.

Pär Ivarsson, Ekot
par.ivarsson@sr.se

Lasse Johansson, P1-morgon
lasse.johansson@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".