Eva städar hos Annagreta.
Västernorrland

Allt fler anlitar städhjälp

Trots lågkonjunktur har efterfrågan på hushållsnära tjänster ökat stadigt under 2008.
– Mycket äldre människor har blivit missnöjda med hemtjänsten och vill se ett annat alternativ, säger Eva Jansson från Njurunda som driver ett städföretag.

Eva Jansson från Njurunda utanför Sundsvall som driver ett städföretag har inte märkt av krisen. Tvärtom har hon tackat nej till uppdrag, och anställt en person för att kunna ta fler uppdrag.

Skatteavdraget på halva arbetskostnaden gör fler och fler köper hushållsnära tjänster tror Eva Jansson. En annan möjlig förklaring är att folk fått det tuffare på jobbet och inte orkar med hemarbetet längre, menar hon.

Folk frågar mest efter städtjänster. Men även efterfrågan på trädgårdsarbete och barnpassning ökar, enligt branchorganisationen Almega.

En av Eva Janssons kunder är Anna- Greta Nilsson som bor i Skedvik utanför Sundsvall:

Anna-Greta och hennes man har rätt till hemtjänst. Men hon väljer istället att anlita Eva Jansson för att få den hjälp hon själv önskar.

Anna Greta Nilsson och hennes man får hjälp med mestadels städning var tredje vecka. Under tre timmar städar och fixar Eva i huset. Det kostar Anna-Greta cirka 450 kronor efter skatteavdraget, och det är mycket dyrare än kommunens hemtjänst, enligt Anna Greta Nilsson.  

Gunilla Lindros
gunilla.lindros@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".