Västernorrland

Mässa för skilda

”När det känns som allt har brustit” heter en mässa som firas i domkyrkan på onsdagskvällen 18.30. Den vänder sig särskilt till människor som har gått igenom skilsmässa eller separationer.

Det är journalisten Ingela Bendt som har skrivit texten till mässan. Hon anser att det behövs en mässa för separerade och skilda.

Vi behöver ett avslut
– Vi har mässor för alla viktiga tillfällen i livet, men inte för det här. Men det behövs, det har jag hört från många människor. När vi skiljer oss så lyckas vi inte alltid göra avslut utan vi går och drar på känslorna väldigt länge.

I mässan  ska man kunna uttrycka sådana känslor som finns inom en i samband med en separation. Både ilska och sorg, smärta och förvirring. Och vi behöver en ritual för det, menar Ingela Bendt. Ritualen är en del av läkningsprocessen för att gå vidare.

Vi behöver symboler och ritualer
Istället för predikan kan man gå mellan fyra olika stationer där man med hjälp av de fyra elementen försöker göra symboler för sina känslor.

– Symbolhandlingar är viktiga, säger Ingela Bendt. Särskilt när vi gör dem tillsammans med andra.

Mässan i domkyrkan följs av samtal i församlingshemmet intill kyrkan.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista