Västernorrland

Flygplatser lämnas i kylan av staten

Midlanda och Örnsköldsviks flygplats fick som väntat inte ingå i det nationella basutbudet av flygplatser, det beslutade regeringen på torsdagen. Det innebär att flygplatserna kan läggas ned om ingen privat eller offentlig finansiär träder in.

De tio flygplatser som får ingå i det nationella basutbudet får en långsiktigt tryggad drift i statlig regi. Övriga flygplatser tappar driftsbidraget från 2011 och kan komma att läggas ned av Luftfartsverket redan 2012 om ingen privat eller offentlig ägare kliver in och tar över. Något som upprör Örnsköldsviks kommunalråd Elvy Söderström:

De sex flygplatser som idag förvaltas av Luftfartsverket och inte får ingå i det nationella basutbudet ska överlåtas efter en dialog med berörda regioner.

De flygplatser som får ingå i det nationella basutbudet är Kiruna, Luleå, Malmö, Ronneby, Stockhom/Arlanda, Stockholm/Bromma, Umeå, Visby och Åre/Östersund.

Annelie Ledin
annelie.ledin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista