1 av 2
Sammanträde pågår. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Vem har tid att sitta på sammanträden? Foto Jessica gow/Scanpix
Västernorrland

Vem har tid att vara förtroendevald politiker?

Det händer ganska ofta att förtroendevalda politiker är frånvarande från sina nämndsammanträden.
Det visar en undersökning som SR Västernorrland har gjort.

Vid ett vanligt nämndssammanträde är ofta 20-25 procent av de ordinarie ledamöterna frånvarande pga olika skäl. Och det finns nämndordföranden som tycker att det har blivit allt vanligare.

Man är rädd om sitt jobb
Konjunkturen och arbetslösheten gör att många tvingas hålla hårt i sina jobb. Och då kan det vara svårt att gå ifrån för att delta i politiska möten.
Det kan vara en orsak till att förtroendevalda avstår från att gå på sammanträden, tror flera nämndordföranden som Radio Västernorrland talat med.

Har aldrig varit med
En del ledamöter är i princip alltid närvarande, medan andra har stor frånvaro.

Det finns minst en politiker i länet, en moderat ersättare i socialnämnden i Sundsvall, som inte har varit med på ett enda sammanträde sedan nämnden bildades efter förra valet.

Måste avgå själv
Gruppledaren för moderaterna i Sundsvall Magnus Sjödin säger att det inte går att avsätta en förtroendevald som inte själv säger upp sitt uppdrag.

Men han tycker att just vad gäller nämnderna så borde kommunfullmäktige kunna fatta beslutet att avsätta t ex förtroendevald som är frånvarande eller på andra sätt inte fungerar i sin roll.

Moderaterna har inte fått någon avsägelse från den berörda politikern, men själv skriver han i ett mail till Radio Västernorrland att han har avgått.

Uppdraget drabbar arbetskamraterna
Anna Hallin är centerpartist från Husum och sitter som ordinarie ledamot i Plan- och Miljönämnden i Örnsköldsviks kommun. Hon har bara varit närvarande vid tre av de tio senaste sammanträdena.

-Jag jobbar inom skolan och känner att det drabbar arbetskamraterna och drabbar undervisningen om jag är borta, säger hon.

Svårt vara småbarnsförälder och förtroendevald
Vänsterpartisten Ingela Högdahl från Sundsvall har missat hälften av de tio senaste sammanträdena i stadsbyggnadsnämnden.

Hon har fyra barn under tio år. Två av dem är funktionshindrade och det är svårt att kombinera förtroendeuppdrage med förädrarollen.

-Det är svårt att sitta på möten på dagtid och kanske bli försenad till dagis för att mötet drar över tiden. Men det är viktigt att även småbarnsföräldrar kan vara med och jobba politiskt, säger hon.

-Min ersättare är mycket viktig och vi diskuterar tillsammans.

Bäst om båda kommer
Många nämndordföranden ser helst att både ordinarie ledamot och ersättare är närvarande.

Ersättarna är alltid väkomna till nämndsammanträden och får ersättning när dom är närvarande, trots att dom inte tjänstgör och inte får vara med och rösta.

Ersättningarna ser olika ut i olika kommuner men det handlar oftast om ersättning för förlorad arbetsinkomst och ett sammanträdesarvode.

I t ex Örnsköldsvik handlar arvodet om 135 kr/timmen.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".