1 av 2
Akta ögat för gammal och smutsig smink! Foto Ulla Öhman
2 av 2
Emma Höglund, Sofia Schönström, Ljubica Ignjic och Jennie Nordqvist rekomenderar noggrannhet när man provar smink. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Bakterier i smink

Det är viktigt att vara noggrann med hygienen när man vill testa smink i varuhus och butiker. Det är många som har rört i sminket före dig och läppstiftet och pudret kan vara en riktig bakteriehärd!

Det är fyra tjejer på Härnösands gymnasium; Jennie Nordqvist, Emma Höglund, Ljubica Ignjic och Sofia Schönström, som gör ett projektarbete om bakterier i butikernas provsmink.

Viktigt med hygienen
– Det finns bakterier i all smink, men det vi har hittat är vanliga hudbakterier som vi alla har på oss, säger Emma Höglund. Men det är ändå ingenting som vi vill sprida mellan människor och särskilt inte få in i ögon eller i munnen.

För att förhindra att bakterier sprids så är det viktigt att hålla god hygien. Och det gäller både butiken och dig som konsument.

Rengöringsservetter i butiken ett måste
– Butiken skulle kunna informera bättre om riskerna med smink som många har rört vid.

Det borde finnas rengöringsservetter eller allra helst desinfektionsmedel som man kunde använda både före och efter att man har provat sminket, säger Jennie Nordqvist.

Testa inte i ansiktet!
– Och den som testar sminket bör absolut inte göra det på läpparna eller runt ögonen. Istället bör man prova t ex mot handloven, säger Sofia Schönström.

Mest bakterier hittade tjejerna i läppstift och läppglans.

Gå igenom sminkväskan hemma
Även smink som vi har hemma innehåller bakterier.

– Smink är en färskvara och det står numera på produktena hur länge man kan använda dem, säger Ljubica Ignjic. För t ex en mascara kan det vara 6 månader.

Sedan bör man tänka på hygienen även hemma och göra rent t ex borstar och svampar som man använder. Man bör heller inte förvara smink för varmt.

Ingen fara idag, men det kan bli värre
– Idag är det igen fara att prova smink i butiker och varuhus, säger Johanna Björk-Jonasson som är lärare och tjejernas handledare för projektarbetet.

– Men eftersom det börjar upptäckas allt fler resistenta bakterier så är det viktigt att tänka på hygienen. Jag skulle aldrig prova ett smink på varuhuset på mina egna läppar, säger Johanna Björk-Jonasson.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".