Örnsköldsvik

Våldtäktsmisstänkt 15-åring avstängd från skola

Den 15-årige pojke hemmahörande i Örnsköldsvik som på sannolika skäl misstänks för våldtäkt på en 14-årig flicka får inte längre gå kvar i sin skola. Trots att åtal ännu inte har väckts. Det var barn och utbildningsnämnden i Örnsköldsvik som utifrån en ny skrivning i skollagen bestämde sig för att flytta pojken från skolan.

Händelsen har skapat en väldig oro på den aktuella skolan, olika grupperingar har bildats och elever har strejkat från olika lektioner.

Birgit Olsson-Johansson ordförande i barn och utbildningsnämnden i Örnsköldsvik säger att nämnden tog beslutet i fredags utifrån en ny skrivning i skollagen som medger att man kan flytta en elev innan åtal och rättegång med tillhörande dom. 

Åklagare Stina Sjökvist kommer att väcka åtal inom en vecka. Hon säger på onsdagen att pojken har lämnat sådana medgivanden och att detta faktum plus andra förhör visar att pojken gjort sig skyldig till våldtäkt mot barn, enligt henne.

Pojken har belagts med besöksförbud på den aktuella skolan.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".