Negativa uppväxtmiljöer är vanligaste orsaken att ungdomar inte kan bo kvar hemma. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Västernorrland

Var tionde ungdom har rymt eller kastats ut hemifrån

Det är vanligt att unga inte kan bo kvar hemma. Antingen det handlar om att man rymmer för att man inte har det bra hemma eller om man blir utkastad av sina föräldrar så är det allvarligt, säger Rädda Barnen som har gjort undersökningen.

Var tionde gymnasieelev i Sverige har någon gång rymt eller kastats ut hemifrån.
Det visar en studie som Rädda barnen har gjort.

Hemmet blir en farlig plats
Ofta handlar det om att hemmet blir en ”farlig plats” som man måste fly ifrån, t ex pga föräldrarnas drogmissbruk eller fysiskt eller psykist våld.

Hälften av de som rymmer gör det vid så låg ålder som femton år. I studien har man upptäckt barn som varit så unga som tolv år!

Alla kan inte tvingas bo hemma
Det är vanligare att flickor rymmer eller blir utkastade, enligt studien.

På individuella programmet på gymnasiet har hela 26 % erfarenhet av att ha känt sig tvingad hemifrån.

Det måste finnas olika sorters boenden för de här ungdomarna, menar Rädda Barnen. Socialtjänsten kan inte bara reflexmässigt försöka tvinga alla att flytta hem, säger Anna Frenning, ansvarig för projektet på Rädda Barnen.

Jobbigt med varannanveckas-boende
Angelica Svelander går på Härnösand gymnasium och känner några som inte kunnat bo kvar hemma. Det finns många olika orsaker, men man trivs kanske inte.
– Det vanligaste är nog att man flyttar in hos kompisar.

Mirjan Hemström går också på gymnasiet i Härnösand men hon känner ingen som har rymt eller tvingats iväg hemifrån.

– Men jag har kompisar som säger att dom tycker det ska bli skönt att flytta hemifrån därför att det är så jobbigt att behöva bo på två olika ställen när föräldrarna är skilda, säger hon.

Mamma och pappa är kung
Medhi Nassh kom till Sverige och Härnösand utan sina föräldrar. Han har svårt att förstå att man kan bli så osams att man rymmer eller blir utkastad hemifrån.

– Det är alltid mamma och pappa som bestämmer och man måste visa respekt.

– Om jag bodde med mina föräldrar och dom gjorde nått dumt och inte tyckte om mig så skulle det vara jobbigt. Jag skulle kanske sura och bråka men jag skulle ändå visa respekt, för det är alltid dom som bestämmer. Dom är kung hemma!

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".