Vansinne att flytta medicinsk rehab från Härnösand till Sundsvall, tycker Malin Isaksson och Marie Borup, läkarsekreterare. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Ilska och oro på rehab i Härnösand

Det är dåligt för verksamheten och det är inte säkert att man spar några pengar på det heller. Det säger personal vid medicinsk rehablitering i Härnösand som i en konsultrapport föreslås flyttas till Sundsvall.

På medicinsk rehabilitering på Härnösands sjukhus är ilskan och oron stor idag efter beskedet att en konsultrapport hos landstinget föreslår flyttning av hela verksamheten till Sundsvall.

Det är en del i det sparbeting på 235 miljoner som länssjukhuset Sundsvall-Härnösand ska geomföra.

Åker inte till Sundsvall för att bada
Ingegerd Isaksson hoppar fram på kryckor mot badet på rehab i Härnösand:

-Inte skulle jag åka till Sundsvall två gånger i veckan för att bada en halvtimme. Bilresan skulle inte bara bli dyr utan även försämra min hälsa, säger hon.

Komma tillbaka till arbete
På medicinsk rehab i Härnösand tar man emot patienter som är i arbetsför ålder och som behöver hjälp för att kunna komma tillbaka till arbetslivet t ex efter en stroke.

Från Umeå skickar man också ryggmärgsskadade patienter direkt till Härnösand.

-Det är inte alls säkert att Umeå vill skicka några patienter till Sundsvall och då förlorar landstinget intäkter, säger Marie Borup och Malin Isaksson som är läkarsekreterare på medicins rehab i Härnösand.

Följer inte med till Sundsvall
Förslaget om en flytt upprör dem:

-Vår klinik fungerar otroligt bra och går dessutom ihop ekonomiskt varje år. Vi har bra personal och bra lokaler.

-En flytt till Sundsvall skulle försämra verksamheten, säger Marie och Malin. Ingen av dem skulle följa med om deras tjänster flyttas till Sundsvall.

Det är vad som mest oroar Ingegerd Widén som är patient hos rehab tre dagar i veckan.

-Det är bra personal här och bra lokaler.  Och det är alldeles för långt att åka till Sundsvall när man har svårt att röra sig.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".