Sjukhusdirektör Margareta Rödén. Foto Kudrat Babadjanov/SR
SUNDSVALL/HÄRNÖSAND

Miljoner ska sparas och köerna kortas

235 miljoner, eller 9 procent av budgeten, ska sparas in vid länssjukhuset Härnösand/Sundsvall. Samtidigt ska vårdköer kortas och kvaliteten höjas.

Av dagens informationsmöte som sjukhusdirektör Margareta Rödén höll på sjukhuset i Sundsvall före lunch på fredagen framgick att vårdköerna ska kortas och kvaliteten ska höjas samtidigt som 235 miljoner ska sparas på länssjukhuset Sundsvall/Härnösand.

– Redan nu är det många som går hem och grinar när arbetsdagen är slut. Det är redan tajt i organisationen och många mår dåligt i samvetsstressen då man känner att man inte gör ett bra jobb, säger Vårdförbundets huvudskyddsombud Margareta Sandström.

– Man blir ju först fundersam men om man tittar på andra sjukhus i Sverige som har gjort det här så har de klarat av det, säger sjukhusdirektören Margareta Rödén.

– Men kommer ni verkligen klara det med bibehållen kvalitet?

– De som har gjort det här före oss har gjort det med bättre kvalitet.

Akuten nämns som en avdelning där det går att spara. Enligt sjukhusdirektören är hälften av alla besök där onödiga och man trummar nu på med mottot ”ring först”.

Men ingen avdelning kan känna sig säker.

– Samtliga områden kommer att beröras, säger Sjukhusdirektören Margareta Rödén.

Oscar Pierrou
oscar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".