Elever skriver prov i aula. Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX
SUNDSVALL

Olika förutsättningar inför prov

När det på onsdagen skrivs nationella prov i Svenska för gymnasieeleverna runt om i Sverige så gäller olika förutsättningar. Vissa får nämligen använda dator men andra inte. Det här är något som elever på Hedbergska skolan i Sundsvall har uppmärksammat och tycker är orättvist.

– Vissa har mycket svårare att skriva för hand. När det är stressigt för att man skriver på tid stavar man lätt fel och tänker inte på det, säger Hanna Lindberg och Mikaela Östman som bägge går tredje året på Samhällsprogrammet.

Skolverkets regler säger så här om det nationella provets skrivdelar i Svenska:

”De kan skrivas på dator i den mån skolan har tillgång till datorer. För att elever inte ska kunna hämta textavsnitt etc. från Internet ska nätuppkoppling inte finnas tillgänglig. Det är skolans sak att se till att i den mån datorer används att fördelningen sker så rättvist som möjligt. På vissa skolor har eleverna sin egen mobila dator och ges tillfälle att skriva på den vid provet.”

Det är alltså tummen upp från Skolverket för användandet av datorer vid Nationella prov i Svenska - i den mån det finns datorer.

Det betyder alltså att vissa kan använda datorer och vissa inte.

– Alla borde ju ha samma förutsättningar. Ska man ha olika förutsättningar borde man bedöma olika också, säger Hanna Lindberg och Mikaela Östman.

En av skolorna som tillåter vissa elever att använda dator vid det Nationella provet för svenska är Västermalms skola i Sundsvall. I deras fall är det Naturvetarna som får det.

– Det hänger ihop med att de fick en dator när de började utbildningen och att det faller sig naturligt för dem, säger en av skolans rektorer Judith Nellvig.

– Men man kanske betygsätts utifrån det nationella provet. Borde ni inte göra det så rättvist som möjligt?

– Jo men du skriver ju inte bättre bara för att du har en dator, säger Judith Nellvig.

Oscar Pierrou
oscar.pierrou@sr.se
Gunilla Lindros
gunilla.lindros@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".