Härnösand sparar på skolvården

Härnösand är den enda kommunen i länet som sparar på skolhälsovården. Det visar en rundringning som radio Västernorrland har gjort.
I förra veckan beslutade utbildningsnämnden att skära ned skolskötersketjänsterna på gymnasiet till hälften. Skolsköterskan är en av de viktigaste kuggarna i skolhälsovården. Hon, eller han, är den ende som träffar alla elever och som kan göra en bedömning av deras behov. Sen skickas de elever som behöver mer hjälp vidare till skolläkaren. I förra veckan beslutade utbildningsnämnden att dra in hälften av skolskötersketjänsterna på gymnasiet i Härnösand för att få balans i nästa års budget. Kvar blir en tjänst på 75 procent. Enligt skolöverläkare Hans Olov Tollgren är det för lite för att han som skolöverläkare ska kunna göra ett fullgott arbete. Därför har han beslutat att säga upp sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista